neděle 5. dubna 2015

Kastilské mýdlo

Kastilské mýdlo je jedním z nejuniverzálnějních ryze přírodních tekutých mýdel, které můžete mít. Jeho malou nevýhodou je vysoké pH 10 - 11, proto, pokud ho chcete (a samozřejmě můžete) používat na osobní produkty, je nutné pH snížit alespoň k neutrálu, a to pomoci kyseliny citronové či mléčné. O tom ale bude některý další příspěvek. Tenhle příspěvek je věnovaný jeho využití v domácnosti. 
Receptů na využití kastilského mýdla najdete na webu opravdu hodně, chce to jen trochu pátrat. Já jsem vybrala a vyzkoušela ty, o nichž si myslím, že jsou hodně užitečné.

Tekutý prací prostředek:
250 ml sody na praní (hrnek)
500 ml vody
100 g soli
Ve vodě rozpustíme sodu a sůl, nalijeme do 4 litrového kanystru, přidáme kastilské mýdlo a další 2,5 litry vody. Na jednu dávku použijeme 60 ml směsi. Já jsem si nejdříve vyrobila malou dávku, desetkrát menší a tu jsem vyzkoušela.

Domácí čistící sprej
20 kapek esenciálního oleje tea tree
voda na dolití 500 ml lahve s rozprašovačem
Do 500 ml lahve s rozprašovačem dáme všechny suroviny. Sprej po rozpuštění kyseliny citronové používáme k běžné údržbě pracovní plochy, stolů apod. Nesmí se používat na vápenné povrchy (na mramor).


Domácí čistící sprej II
1 lžíce sody na praní
20 kapek esenciálního oleje tea tree
voda na dolití 500 ml lahve s rozprašovačem
Do 500 ml lahve s rozprašovačem dáme všechny suroviny. Sprej po rozpuštění kyseliny citronové používáme k běžné údržbě pracovní plochy, stolů apod. Nepoužívejte na dřevo.

Domácí jar
3 díly vody
Esenciální olej pro vůni - citron, rozmarýna, tea tre...
Mycí prostředek nebude sice tak hustý jako klasický jar nebo pur ale zato je naprosto ekologický. Pokud by jste přeci jen chtěli hustější produkt, můžete zkusit zahustit solným roztokem. 

Sprej na sklo
voda na dolití 500 ml lahve s rozprašovačem

 Do 500 ml lahve s rozprašovačem dáme všechny suroviny. Sprej po rozpuštění kyseliny citronové používáme k čištění oken a zrcadel, doleštíme mikrovláknem.

2 komentáře:

  1. To je spousta tipů :-) Já jsem z kastilského mýdla dělala tekuté mýdlo a zahustila jsem ho xantanovou gumou. Má to malinko vliv na pěnivost, ale jinak myslím, že funguje perfektně - je husté, pění a super čistí :-) http://nevsednidny.blogspot.cz/2015/08/silne-cistici-tekute-mydlo-pro-pevne.html

    OdpovědětVymazat
  2. Nerozloží kontakt s kyselinou citronovou to zásadité mýdlo zpátky na oleje?

    OdpovědětVymazat