neděle 26. dubna 2015

Holící krém

Přemýšlela jsem, jak si vyrobit vlastní holící krém, který by zároveň pečoval o pokožku, která může být díky holení podrážděná. No a výsledek vidíte sami :).


Recept na cca 120 ml (podle našlehání)

9 g bambuckého másla (koupit můžete zde)
18 g olivového oleje (koupit můžete zde)
8 g vosku BTMS (koupit můžete zde)
37 g základu na sprchový gel (koupit můžete zde)
23 ml levandulové vody (koupit můžete zde)
1,5 ml glycerýnu (koupit můžete zde)
3 ml panthenolu (koupit můžete zde)
10 kapek EO levandule (koupit můžete zde)
10 kapek EO palmarosa (koupit můžete zde)
20 kapek cosgardu (koupit můžete zde)

Zařízení
2 misky
kapučínovač (volitelně)
metlička
setinková váha
vodní lázeň
dóza 150 ml

Ze všeho nejdříve veškeré nádoby a nářadí vydezinfikujeme vysokoprocentním lihem. Do jedné misky poté odměříme olej, máslo a emulgační vosk, do druhé misky dáme mýdlový základ a levandulovou vodu. Obě misky vložte do vodní lázně.




Po rozpuštění vosku, obě misky vyjmeme a misku s vodní fází vlijeme do misky s olejovou fází



A mícháme :)


Po prochladnutí přidáme glycerín, panthenol, esenciální oleje a konzervant, pak už jen promícháme a plníme do vydezinfikované dózy.

Hotový krém vydrží cca 3 měsíce. Díky svému složení holící krém bude nejenom pokožku hydratovat, ale i zvláčňovat, hojit případné podráždění ale zároveň i jemně čistit.

Krém aplikujeme na vlhkou pokožku, rozetřeme a můžeme se holit :)

Pokud trpíte zarůstáním chloupků, můžete použít místo uvedených EO tea tree.

Další úžasné recepty naleznete v mé velké pracovní knize Zelená kosmetika

Jak se Vám recept líbí? Už jste ho vyzkoušeli? 


Sponzorovaný odkaz


7 komentářů:

  1. Míšo, chtěla jsem se zeptat, jestli bych v receptu mohla použít i nastrouhané mýdlo (např.dove,nebo nějaké olivové) ..... moc děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teoreticky asi ano, ale je třeba počítat s tím, že mýdlo se musí "zkapalnit". Jedině mě napadá ho velmi jemně nastorouhat, prosušit a umixovat na prach a ten potom zakomponovat. Mýdla bych ale použila o poznání méně a opravdu netuším, jak se zachová vzorec...

      Vymazat
    2. Děkuji Míši :-) já mám právě doma recept na holící krém z tuhého mýdla a tak mě napadlo, zda by se nedalo tuhé mýdlo použít i zde. Každopádně všechny suroviny doma mám a už dlouho se tady na ten recept dívám :-) Takže vyzkouším ............

      Vymazat
  2. Ja tento recept vyzkousela a ja i muj pritel, ktery trpi stredni formou lupenky hlavne na obliceji ve vousech, jsme naprosto spokojeni, i kdyz jsem vynechala palmarosu a misto uvedeneho zakladu jsem dala zaklad pro sampon a vymenila levandulovou vodu za brezovou, jelikoz ji doma nemam. Hodlam vzorek vnutit i ostatnim muzkym clenum rodiny a snad vyrabet ve velkem :)
    Petra

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý deň Míša, nemám emulgátor BTMS. Čím by sa v tomto recepte dal nahradiť? Ďakujem

    OdpovědětVymazat
  4. Krém vypadá dobře, ale asi bych ho sama nevyráběla, na to jsem moc líná, ale líbí se mi, že narozdíl od ostatní doma vyráběné kosmetiky vydrží až 3 měsíce. Mimochodem, nebyl jste někdo na laserové epilace, třeba tady? A pokud ano, jste spokojeni nebo je něco, co byste mohli vytknout?

    OdpovědětVymazat