úterý 7. dubna 2015

Hammam lázně - luxusní čistící pasta s rhassoulem

Turecká lázeň Hammam vznikla  dávno v minulosti na základě přísných požadavků islámu na čistotu těla. V samotném Turecku mají lázně obrovskou historii a lázně jsou využívány jako místo společenského setkání všech bez rozdílů, k relaxaci a prevenci proti nemocím. V lázních se tedy od pradávna stíraly společenské rozdíly. Lázně ale nesloužily jen jako očista těla, ale i duše.

Podle tradice vše začíná prohřátím v Hammamu, kde je vysoká vlhkost i teplota vzduchu - více než 90 procent vlhkosti a teplota okolo 50 stupňů. Tohoto samozřejmě v běžných domácích podmínkách nedocílíte, můžete se ale nejdříve nahřát ve sprše. Horkou vodu můžete nechat stékat dlaždicích (pokud máte) - hlavně se prosím neopařte :).  Sprchové kouty a malé koupelny budou v tomto případě hrát prim :) Uznávám, že to není zrovna šetrné  a ekonomické, nicméně  do lázní se přeci nechodí každý den. Jakmile se prohřejete a všude kolem Vás bude pára, můžete přistoupit k netradiční tělesné očistě luxusní čistící pastou, jejíž recept následuje.

Recept na 100 ml

100 g rhassoulu
55 kapek esenciálního oleje růžové dřevo

Do misky (skleněné či porcelánové) vložíme rhassoul, do kterého přidáme oleje, ve kterých nejdříve rozptýlíme esenciální olej. Směs řádně promícháme a používáme v potřebném množství na očistu celého těla. Je lepší nanést pastu na hrubou žínku, protože pokud není pokožka úplně mokrá, pasta má tendenci  na těle "žmolkovatět". Po očistě se tělo opláchne teplou vodou.
Pasta nejenom že čistí jemně pokožku, ale zároveň jí i jemně vyživuje. Růžové dřevo dodá tomuto rituálu opravdový orientální podtón.
Pasta nám vydrží 3 měsíce, doporučuji skladovat ji ve skleněné nádobě. 

Žádné komentáře:

Okomentovat