úterý 17. března 2015

Takové to domácí čištění

Dnešní příspěvek bych ráda věnovala hlavně čtyřem základním surovinám, které jsou výbornými pomocníky do domácnosti. S jejich pomocí  můžete šetrně a ekologicky prát, mýt nádobí, mýt podlahu... Můžete si z nich vyrobit spoustu různých výrobků, stačí jen vědět jak :)
Ilustrační foto :)

Uhličitan sodný

Víceúčelová surovina, která je nepostradatelná pro své čistící a odmašťovací schopnosti. Může se používat k šetrnému praní, mytí podlahy, nádobí, varných desek, ke změkčení vody, má antimykotické vlastnosti a k jemnému bělení. Já ho přidávám do pracího gelu, který používám k praní barevného prádla. 

Používá se pro:
  • čištění pánví a nádobí - nasypejte sodu na dno, přidejte vroucí vodu a nechte působit přes noc
  • ekologické umývání nádobí - 15 g sody na 1 l vody
  • do myčky nádobí - přidejte 1 lžíci  na jeden umývací cyklus

Soda bicarbona

Víceúčelová surovina, která je nepostradatelná pro výrobu šumivých koupelových koulí, pro úpravu pH (zásaditá), k šetrnému bělení, změkčení vody, na praní. Je šetrná k životnímu prostředí, netoxická, odbouratelná, prostě nepostradatelná. 

Mimochodem soda bicarbona je velmi jemným abrazivem a můžete jí tak používat i na jemný pleťový peeling. Pro jemný peeling stačí smíchat asi 1/4 až 1/2 čajové lžičky s čajovou lžičkou lehkého krému a provézt peeling. Pozor, neměla by přijít na leštěné povrchy, které může poškrabat. Je sice jemná, ale na leštěném povrchu může zanechat stopy.

U obou sod platí, že je musíte mít uskladněné v suchu, protože pokud "natáhnout" vodu, můžete se rozloučit s výrobou prášku do myčky, nebo třeba šumivých koulí.

Peruhličitan sodný

Vzniká spojením uhličitanu sodného a peroxidu vodíku.Ve vodě se pak rozkládá na sodu a peroxid, díky čemuž dochází k bělícímu a dezinfekčnímu účinku. Je ideálním řešením pro čištění organických nečistot a zvyšuje prací schopnost domácích ekologických pracích prostředků. Odstraňuje plísně, dezinfikuje a je šetrný k životnímu prostředí. Nepoužívejte na hliník a vlnu, pracujte v rukavicích (přiznám se, že to nějak neřeším, ale že bych se sním mazlila, to zase ne - pokud mám suché ruce, je to bez problému) a hlavně pozor je hořlavý, proto se nesmí skladovat u varných desek, nepřidávejte esenciální oleje (pouze po rozředění vodou, poté můžete). Já ho přidávám do prášku na praní. 

Používá se pro:
  • před praním - namočte silně znečištěné prádlo do 1 l vodu spolu s 2-3 lžičkami peruhličitanu
  • do prádla - přidejte 1 až 2 lžíce k prádlu a to i barevného - pozor je třeba dát si pouze u jemných látek - používám na každé praní
  • jemnou dezinfekci podlah - pozor u leštěných povrchů a lin - 1 lžíce na kbelík vody
  • dezinfekci toalety - 1 až 2 lžíce na litr vroucí vody, nalít a po 15 minutách spláchnout
  • odstranění kávy a čaje z nádobí a dezinfekci krájecích prkének - 40 g rozpusťte v 1 l  horké vody, ponořte nádobí a nechte chvíli působit- opláchněte cistou vodou a osušte
  • do myčky - na 1 cyklus 1 lžíce -tohle funguje naprosto úžasně, jenom se musí dávat opravdu ve chvíli, kdy probíhá hlavní mycí cyklus

Kyselina citronová

Bože kde bych byla bez kyseliny. U nás je tak tvrdá voda, že je mou věrnou průvodkyní :). S její pomocí si vyrábím sprej na vodní kámen. Samozřejmě se nesmí používat na vápenaté povrchy, takže pokud máte doma mramorovou dlažbu nebo mramorovou desku na kuchyňské lince, tak jí nepoužívejte :)

Používá se pro:
  • změkčení vody
  • do šumivých koulí
  • k odvápnění - varné konvice, myčka, pračka, hlavice od kohoutků
K domácí  pomocníků patří dále klasické práci mýdlo,  které po roztrouhání používám jak k výrobě pracího gelu, tak i k výrobě prášku na praní. Dále nesmíme zapomenout na ocet - každé dva měsíce dam dva litry do pračky a naprázdno vyperu na 90°C, což spolehlivě odstraní nános vodního kamene. Vysokoprocentní lih, který je perfektní k dezinfekci a přidává se i do domácí aviváže. K čištění van a umyvadel můžete použít i rozkrojený citron či grep, který řeznou plochou namočte do jemné soli a krouživým pohybem střetem nečistoty,  opláchněte čistou vodou. Pozor na leštěné povrchy ;). K čištění, bělení a dezinfekci můžete použít i 30% peroxid vodíku - koupíte ho v klasické drogerii v litrovém balení.  Pozor, jedna se o agresivnější látku,  takže pracujte v rukavicích. Na co vše  se dá použít je uvedeno zde, ale používejte s rozumem, já bych do některých věcí rozhodně nešla. 
Dalším výborným prostředkem k ekologickému čištění je tekuté kastilskeho mýdlo, tomu se ale budu věnovat ve zvláštním příspěvku.

Co používáte na domácí čištění Vy? Pochlubte se a sdílejte své zkušenosti. 

4 komentáře:

  1. Ahoj. Postupem času jsem se naučila vyrobit čistící prostředky snad na cokoliv - počínaje práškem a gelem na praní a konče čištěním toalety. Naposledy jsem si udělala čistící prášek/písek na koupelny a funguje dobře: http://nevsednidny.blogspot.cz/2015/06/sypky-cistici-prasek-na-koupelny-toalety.html nebo třeba dezinfekční tablety do toalety: http://nevsednidny.blogspot.cz/2015/03/prirodni-tablety-na-cisteni-toalety.html A mnoho dalšího :-) Petra z Nevšedních dnů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé. Pokud ještě nejste v mé Fcb skupině, ráda Vás tam uvítám. Můžete zde odkazy sdílet.

      Vymazat
  2. No, to já bych se připojila ráda, ale tak nějak nevím jak :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Připojte se na Fcb a zadejte https://www.facebook.com/groups/mishabeauty/ :)

      Vymazat