pátek 13. března 2015

Jarní hydratační krém

Jaro ťuká na dveře a já vyměňuji krémy za lehčí.Tenhle krém je zcela z našich surovin, je hydratační a velmi příjemný :). Je spíše pro majitelky pleti skoro 40 :), ale můžete si ho snadno přizpůsobit - tipy jsou na konci.




Recept


5 ml arganového oleje
5 ml granátového oleje
3 g Olivoil
34 ml minerální vody
2,5 ml aloe extraktu
0,12 g kyseliny hyaluronové (1 malá zarovnaná lžička)
10 kapek cosgardu

3 misky
kapučínovač
mini metličku
váhu
líh na dezinfekci
50 ml dózu

Ze všeho nejdříve veškeré nádoby a nářadí vydezinfikujte vysokoprocentním lihem. Do zvláštní misky dejte cca 8 ml vody, přisypte kyselinu hyaluronovou, zamíchejte a nechte 10-15 minut odstát za občasného promíchání. Vznikne gel - nechte bokem a nezahřívejte. Do druhé misky poté odměřte oleje a emulgační vosky, do třetí misky dejte zbytek minerální vody. Druhou a třetí misku vložte do vodní lázně.



Počkejte, dokud se emulgační vosk zcela nerozpustí.


Poté vlijte vodu do oleje a míchejte, zprvu kapučínovačem, poté metličkou. Ve chvíli, kdy směs začne houstnout, přidejte hyaluronový gel, promíchejte, přidejte extrakt a nakonec konzervant. Takto vypadá konzistence.



Hotový krém přendejte do dózy a označte datum výroby nebo spotřeby. Vydrží nejméně 3 měsíce. Díky oleji z granátového jablka krém krásně voní. Pokud použijete nějakou níže uvedenou kombinaci, přidejte do krému 10-20 kapek esenciálního oleje.  

Tipy:
Citlivá pleť - meruňkový s jojobou
Suchá a zralá - kameliový a arganl (výživné ale dobře vstřebatelné), oliva a pšeničné klíčky (pocitově mastnější)
Mastná až problematická - caprylis a líska
Normální (to má tak někdo štěstí) - mandle a argan 

10 komentářů:

  1. Dobrý den Míšo, tak krém jsem dělala včera a musím říct, že je naprosto senzační a výroba více než jednoduchá. Akorát když si člověk spočítá náklady tak jsem na nějaké částce cca 150 Kč , přičemž nejdražší položka je kyselina hyaluronová kdy jedna zarovnaná lžička je skoro celá ta lahvička tzn. 1 g za 90 Kč. Ovšem nějak mi to neštimuje s tou jednou lžičkou, těch 0,12 g nejde skoro ani navážit-má se tam opravdu dávat ta jedna lžička prosím? Mám už i knížku Vaší a je super!
    Děkuji moc za inspiraci
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy jste asi dala malou čajovku, je to malá lžička z eshopu, tedy opravdu 0,12g. Když se prokliknete na kyselinu hyaluronovou, je to tam i napsané... Udělala jste si krém s 2% obsahem kyseliny hyaluronové, přičemž dávkování je 0,1 - 0,5%. Doporučuji vám udělat si ještě jednu dávku krému, ale bez kyseliny a smíchat je - dostanete se na 1%koncentraci - ta se dává do pleťových sér...

      Vymazat
  2. Ano to jsem přesně dala :) děkuju moc za odpověď. Krém používám,může mi teda ta vyšší koncentrace nějak uškodit? zatím žádná negativa na pokožce nespatřuji.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mělo by se dodržovat dávkování... V podstatě takto děláte na sobě hokusy pokusy :) Můžete zapátrat po netu, zda najdete krém s 2% kyseliny hyaluronové...Asi to nic neudělá, těžko soudit.

      Vymazat
  3. Dobrý den Míšo :) Mám akózní pleť, která se mastí, ale bohužel dost často mi vysychá až se jemně loupe a to jak v zimě, tak i v létě. Chtěla bych si vyrobit nějaký silnější hydratační krém, který bych občas používala pro hydrataci abych předcházela nepříjemnému loupání a suché kůži. Myslíte, že je tento krém na to vhodný nebo by jste mi doporučila jiný z Vašich receptů? A myslíte, že pod krém na akné se zinkem mohu dát Váše sérum hydroterapy nebo růžové hydratační sérum? Děkuji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško já bych spíš dala do vodní fáze Fucogel, klidně 5 ml (na úkor vody), než hyaluronku a granátový olej vyměnila za lískooříškový. A pod makeup půjde :) Sérum klidně použijte, tím nic nezkazíte :)

      Vymazat
    2. Děkuji za rady, to bude zase nákup :D Mám ještě jeden hloupý dotaz. Jsem prostě trdlo, tak se raději zeptám, když to neznám :) Tou minerální vodou se myslí evian normálně balená voda z obchodu? Úplně královský dotaz, ale raději se zeptám :D Děkuji

      Vymazat
  4. P.S. Ta moje hlava děravá. :D Zapoměla jsem se zeptat jestli by tento nebo jiný doporučený krém šel bez problémů použít i pod makeup? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, Evianka. Použít jde ale destilovaná, jakákoliv květinová, demineralizovaná

      Vymazat
  5. Vyrobila jsem krém mamince (50 let, suchá citlivá pleť) s jojobovým olejem a bambuckým mâslem a prý je to málo výživné, prosím nějaký tip.

    OdpovědětVymazat