neděle 22. března 2015

Bylinný šampon z šamponového základu s panthenolem

Tento šampon je vytvořen z neutrálního šamponového základu, který je certifikovaný od Soil Association, což je anglická nezávislá společnost certifikující organické (přírodní) produkty. I když by dle výrobce neměly přidané látky překročit 6% z celkového množství, šampon funguje i s 50 % naředěním. Tento šampon je určen pro mastné vlasy s lupy (i takováto kombinace existuje).


Recept na cca 100 ml

40 ml silného kopřivovo lopuchového čaje
5 ml panthenolu
10 ml solného roztoku
10 kapek EO levandule
10 kapek EO rozmarýna
20 kapek cosgardu

Ze všeho nejdříve je třeba si vyrobit silný čaj z kopřivy a lopuchu, na který potřebujeme 2 lžičky sušené kopřivy a 1 lžičku kořene lopuchu a cca 100 ml vody (něco nasáknou bylinky a něco poté samotný filtr, proto se dává více vody, než je ve skutečnosti třeba). Bylinky zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat do vychladnutí. Následně čaj přefiltrujeme.

Do misky poté dáme šamponový základ do kterého pomalu zamícháme esenciální oleje, které způsobí mírné zmléčnění.

Po přidání panthenolu je základ opět čirý



Následně přidáme čaj a opatrně mícháme, aby jsme směs moc nenapěnili. Šampon je v tuto chvíli docela tekutý.




Nyní přichází ke slovu solný roztok, který pro tuto jednu dávku připravíme rozpuštěním jedné vrchovaté čajové lžičky obyčejné kuchyňské soli v jedné polévkové lžíci vody (15 ml). Je lepší směs zahřát, sůl se rozpustí rychleji. Solný roztok 10 ml vlijeme do šamponu a opět pomalu mícháme. Směs začne houstnout.


Nakonec přidáme konzervant. 
Hotový šampon má pH 6,5, což není pro šampony pro mastné vlasy úplně optimální (měly by být trošku kyselejší 5,5 až 6,5 - horní hranice). Pokud by jste se rozhodli, že šampon dokyselíte, pak vězte, že zřídne.

Verdikt. Oba šampony z neutrálních bází (viz kopřivový šampon) vlasy umyjí v podstatě stejně. Pěna z šamponového základu je taková smetanovější a vlasy tak "nedrhnou". Výroba šamponu z mýdlového koncentrátu vyjde levněji, z šamponového základu máte zase jistotu, že jste použili opravdu přírodní suroviny. Volba je jen na Vás

6 komentářů:

  1. Šampon jsem si vyrobila a jsem nadmíru spokojená. Měla jsem problémy se svědící pokožkou a většinou pomohly šampony bez sulfátů Tento je ideální a dají se v něm ingredience i obměňovat.
    Samotný šamponový základ je sám o sobě vynikající.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Míšo, včera jsem dělala tento šampon a po přídání solného roztoku zůstal stále velmi řídký, nezhoustnul-nenapadá Vás čím by to mohlo být? Jinak jsem ho ale i tak použila, krásně voní a vlasy po něm krásné, dobře rozčesatelné,ale tím jak byl řídký tak celkem větší spotřeba. A je v pořádku, že téměř vůbec nepěnil?
    Děkuji
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den Zuzko, no nenapadá mě, čím by to mohlo být. Můžete to zahustit ještě xanthanovou gumou v množství až 2% - je lepší jí rozetřít v trošce glycerínu a poté jí do šamponu přimíchat, pač jinak by jste šampon při míchání napěnila. Zaráží mě i to, že Vám moc nepěnil, Protože i v množství 1:1 s vodou (výluhem) pění dostatečně. U nás tento šampon používá manžel, který má kratší vlasy a pění mu dost. Já musím mít silnější šamponovou koncentraci. Pokud chcete šampon "hutnější" namíchejte si ho příště v poměru 2:1 nebo 3:1, potom bude dostatečně hustý i bez přidání solného roztoku.

      Vymazat
  3. Dobrý den, na vlasy si kupuji sampon od Eucerinu sucha pokozka lupy, mastne vlasy.. Je tato kombinace na to co pisu pouzitelna? Zkusila jsem ted koupit nejaky obecny sampon na lupy od YvesRocher a po prvnim pouziti mohu hazet chlapovi (jeste, ze spotrebuje cokoliv v mnozstvi vetsim nez velkem). Dekuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je těžké. Šampon někteří vychytávají i půl roku. S krémy je to daleko snazší. Tady bohužel platí zkoušet. Složení přidaných látek by bylo vhodné, ale otázkou je, co udělá samotný základ.

      Vymazat