pátek 20. února 2015

Rozmarýnová maska na vlasy

Další z řady masek na vlasy. Tentokrát jsem použila hlavně ricinový olej a na odlehčení caprylis. Je vhodná hlavně pro poškozené vlasy a pokožku s lupy. Dle potřeby upravte její působení od 2 do 5- 7 minut. Čím sušší a poškozenější vlasy, tím ji nechte působit déle.


Recept na 100 ml

70 ml infuze (čaje) ze dvou lžic rozmarýny
10 g emulgačního vosku BTMS - nenahraditelný
8 g ricinoveho oleje
2,5 g koncentrovaného mýdla
2,5 g jablečného octa
10 kapek EO rozmarýna
10 kapek EO pačuli
20 kapek cosgardu

Dále budete potřebovat:
  • dvě misky
  • metličku nebo kapučínovač
  • vodní lázeň
  • kosmetickou dózu
  • váhu


Nejdříve ze všeho vše řádně vydezinfikujeme vysokoprocentním lihem. Poté vyrobíme  silnou infuzi (čaj) z cca 110 ml destilované vody a dvou zarovnaných lžic sušené rozmarýny. Oleje a emulgační vosk BTMS (speciální vosk pro vlasové masky) odvážíme do jedné misky, 70 ml přefiltrované infuze do druhé.

Následně vložíme do vodní lázně a počkáme, až se vosk rozpustí. Vyjmeme, vlijeme vodní fázi do  olejové a mícháme. Pomůžeme si miskou se studenou vodou.


Poté přidáme mýdlový základ, panthenol a esenciální oleje.


Následuje zbytek surovin včetně jablečného octa, který nám upraví pH, které by se mělo pohybovat v rozmezí od 6 do 6,5.


Nanáší se na vlasy po umytí šamponem a nechá se působit podle stavu vašich vlasů. Použité suroviny prospívají k vyživení vlasů, vlasové pokožky a celkovému zkrášlení. Masku poté opláchneme jen teplou vodou. Pačuli a rozmarýna se používá proti lupům. Pokud jimi netrpíte,  vynechte esenciální oleje a sušenou rozmarýnu v infuzi nahraďte třeba přesličkou,  která vlasy celkově posiluje. 

6 komentářů:

  1. Hezký den Míšo, můžu se zeptat, co je myšleno jako koncentrované mýdlo? Můžu použít základ pro výrobu mýdla, nebo šamponový základ? Děkuji...............

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já já tam nedala proklik. Je to ten mýdlový koncentrát z eshopu, ale bude to fungovat i se základem na výrobu šamponů.

      Vymazat
    2. Míšo, děkuji ........základ pro výrobu šamponu doma mám, jen musím počkat,až mě dorazí zásilka od Vás (chybí mě přeslička) :-) ....... tou chci nahradit rozmarýnu,protože mám jen sušší vlnité vlasy bez lupů a jiných problémů .....těším se,jak masku vyzkouším :-)

      Vymazat
    3. Martino určitě budete spokojená. Jenom si pak musíte upravit délku působení na vlasech.Já mám vlasy docela jemné, takže jí nenechávám dlouho, jinak mi vlasy plihnou. Ale na to přijdete sama.

      Vymazat
  2. Můžu použít mýdlový základ z Manipury nebo kastilské mýdlo z Vašeho eshopu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kastilské určitě ne, to se mi neosvědčilo. Můžete šamponový základ.

      Vymazat