pátek 6. února 2015

Chřipka - domácí podpůrná léčba

Tak bohužel máme chřipkové období, takže jsem se rozhodla, že napíšu pár řádek o tom, jak se kurýruji já. Prosím, nejsem lékař a rozhodně toto není žádné zdravotnické tvrzení :) Prostě píšu to, jak si pomáhám já.
To, že by jsme měli zalézt do postele je pravda pravdoucí. Ono na druhou stranu, při opravdové chřipce snad ani není možné jít do práce, protože bolí celé tělo, máme vysokou horečku a jsme rádi, že doslova dolezebme do koupelny. Pořád se ale najde někdo, kdo se dobelhá do lékárny a řekne si o nějaké bobule. Bobule, které sice uleví, ale od příznaků, nikoliv od chřipky jako takové.

Čaj

Důležité je tedy zalézt do postele a prolévat se horkým čajem. Já používám kombinaci stejných dílů květů černého bezu, lípy a šípku nebo sušeného rakytníku. Čaj osladím medem a přidám citron. Někdo si dává i zázvor, majoránku, tymián, ale mě se osvědčila tahle směs, kterou má rád i můj syn.

Koupel

Pokud teprve cítím, že na mě chřipka leze, připravím si koupel, do které přidám esenciální oleje - 6 kapek levandule, 8 kapek tea tree a 2 kapky citronu, EO přidávám do koupele těsně před tím, než se do ní ponořím. po prohřátí, cca 15 minut, je dobré okamžitě zalézt do postele a dát si bylinkový čaj.

Masážní olej

 Do 10 ml oleje (z vinných jader, mandlový nebo caprylis) přidám 3 kapky tea tree a 2 kapky eukalyptu. Pokud mě trápí k chřipce i plíce trhající kašel vezmu 15 ml oleje a přidám 5 kapek bergamotu, 4 kapky levandule a 3 kapky eukalyptu. Olej vtírám do oblasti hrudníku.

Zábal

Opět, v případě kašle po masáží dělám klasický zábal. Tady si dovolím zkopírovat návod. Přiložený chladný vyždímaný obklad se překryje plastovou fólií „igelitem“ a vše se obalí suchou látkou. Některé postupy doporučují igelit vynechat. Vše se obalí suchou látkou. Pod obkladem nejprve dojde k hypotermii, teplota se sníží. Toto trvá přibližně dvě až tři minuty a dochází k vasokonstrikci cév. Poté se teplota stabilizuje a vasokonstrikce (zúžení cév) se mění na vasodilataci (rozšíření cév). Tato fáze by měla trvat přibližně 30 až 40 minut. Nakonec dochází ke zvýšení teploty a na místě dochází k přehřátí. Dochází k lokální vasodilataci. Tato poslední fáze by měla trvat 60 až 80 minut. Obklad by se měl sundat po dvou, nejdéle třech hodinách. Pokud by se měl používat opakovaně, je třeba dodržet přestávku zhruba tří až čtyř hodin.



Osvěžovač vzduchu

Asi trochu nešťastně zvolený nadpis :) Do rozprašovače o obsahu 50 ml dám po 1 ml EO levandule a 1 ml EO borovice, přidám vysokoprocentní alkohol v množství  cca 30 ml, protřepu a doliju Eviankou (vodou). Rozprašuji do místnosti, kde se spí (marodí), stačí 2 až tři  stisky.

Pěkně prosím, pokud je Vám opravdu zle, jděte k lékaři, aby řekl, co Vám je.

Žádné komentáře:

Okomentovat