středa 3. prosince 2014

Sprej na vodní kámen

Vodní kámen - můj domácí strašák. Bydlím na Mělnicku a tolik vodního kamene jsem za svůj život ještě neviděla. Vypadá to, že voda musí protékat vápencovým dolem, protože množství usazovaného vodního kamene je prostě abnormální. Kyselina je můj věrný přítel, protože ocet mi páchne a není tak silný :o. S ohledem na množství usazovaného kamene bych musela kupovat lahve a lahve odstraňovače, takže jsem to vymyslela po svém. Uzpůsobila jsem si originální francouzský recept a výsledek je nejenže levný, ale také vysoce účinný a  mám ho vždy po ruce. Suroviny určitě najdete i u vás doma.

Recept

325 ml převařené vody
25 ml coco glucosidu
60 ml lihu
10 ml esenciální oleje (citron, pomeranč, tea tre, lemongrass...) - volitelné pro ty, kdož nemají takovou spotřebu jako já :) 

Ve vodě rozpustíme kyselinu citronovou a přidáme coco glucosid. Pokud chcete přidat esenciální olej, rozpusťte ho nejdříve v lihu a až poté to přidejte do kyselého základu (i tak se ale bude oddělovat, před použitím je tedy nutné protřepat) A to je všechno. Naplníme  do lahve s rozprašovačem a používáme dle potřeby. Nechám ho vždy chvíli působit, potom setřu houbičkou a opláchnu čistou vodou.

POZOR nepoužívat na kamenné podklady typu mramor!!!

13 komentářů:

  1. Tak to určitě vyzkouším! My máme také tvrdou vodu - možná máme stejnou z Kostelce :-D Takže já se bez tuny chemie neobejdu - obyč ocet na to prostě nestačí, takže ráda vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko vyzkoušejte, já na to nedám dopustit :)

      Vymazat
    2. A ještě jeden takový začátečnický dotaz - podle odkazu, který jste dala na líh - mohu tedy použít jakýkoli líh do krbu? A tím stejným desinfikujete nádobky atd.?Já mám doma jen z lékárny a ten je jednak drahý a ještě je jen 60ti procentní.

      Vymazat
  2. Nene, tenhle jen na úklid. Na dezinfekaci používám z kutilova ten k výrobě lihové kosmetiky, je balený po 250 ml a já jsem si k tomu koupila rozprašovač :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den Míšo :-) to jste ještě neviděla,co teče z kohoutku tady u nás :-) Už jsem podle Vás vyrobila asi dva čističe do domácnosti,tak zkusím i tento......děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že Vám doma fungují.

      Vymazat
    2. Ano fungují ...........stoprocentně :-) jiné už nepoužívám :-)

      Vymazat
  4. Tak sprej jsme si vyrobila a jsem překvapená, jak úžasně funguje! A to mi doma nikdy nezabíralo nic kromě silné chemie. Tento sprej jí bez problému nahradí! Míšo díky za prima a funkční návod! Zatím co jsem do vás vyzkoušela, tak vše super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem sama ráda. Snažím se publikovat jen to, co mám vyzkoušené :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, můžu použít technický líh z drogerie?
    Soňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na vodní kámen ano, jinak ale do kosmetiky nepatří

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat