sobota 15. listopadu 2014

Prací tuhý gel :)

No tak mi to zase ztuhlo. Co do toho dávají, aby to zůstalo tekuté netuším, protože v těch 20 ingrediencích se už ztrácím i já. Nevadí, z lahve to  vyklepat jde a pere to také. Tenhle prací gel používám na barevné prádlo v množství 1 dcl. Navíc ke každé várce přidávám polévkovou lžíci perkarbonátu a jsem spokojená. 


Recept na 1 litr

940 ml vody z kohoutku
30 g nastrouhaného pracího mýdla nebo práškového
10 ml esenciálního oleje - volitelné, já nedávám

Ve vodě rozpusťte mýdlo, musí se to zahřát, potom přidejte sodu, nechte trochu zchladnout a naplňte do 1 l lahve. Doporučuji s tím několikrát v průběhu chladnutí prudce trhnout, protože pak to alespoň nebude takový blok.Můžete také využít mixér, jenom dávejte pozor, aby jste gel moc nenašlehali. Prací gel vás vyjde na 10,- tedy pokud nebudete dávat esenciální olej. Pokud ale používáte aviváž, je to zbytečná investice.

Pro zvýšení pracího účinku ke každé dávce přímo do pračky přidávám lžíci peruhličitanu sodného.

No a nebo dejte víc mýdla na úkor vody a nalijte to na pekáč. Pak to stačí rozkrájet a máte prací bloky :)

A pokud by jste někdo přišel na to, po čem to neztuhne, budu ráda, pokud mi to napíšete.

Více receptů na domácí použití najdete v mé eknize

7 komentářů:

  1. Řekla bych že to tolik tuhne, protože je tam hodně mýdla. Právě jsem namáchala gel ze 60g mýdla, 60g sody na praní a 3l vody. Zatím vypadá že z toho bude pěkný gel. Zatím je to tekuté až moc, uvidíme co to udělá až úplně vychladne. Hned jsem to nacpala do pračky, tak jsem zvědavá jak vypere.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě z toho, že by to zase až tak nepralo, mám strach. Když vezmu tak nějak propočtem obsah mýdla v sypkém prostředku, tak by člověk musel do pračky nalít toho tekutého opravdu dost. Určitě jsem zvědavá, jak praní dopadne.

      Vymazat
    2. Tak dětské tričko, na kterém večer přesně poznáte, co to dítě celý den jedlo, to nevypere.... Ale na dospělácké oblečení, které je jen od potu atd. a nejsou na něm fleky, to zvládá úplně v pohodě. Zrovna dělám další várku.

      Vymazat
    3. No tak na tohle je krátké skoro všechno :) Pak už jsou horší jen montérky z dílky od oleje a šmíru :)

      Vymazat
  2. Ahoj, páčia sa mi Tvoje články. Ja používam 200g strúhaného mydla,300g pracej sódy a asi 7-8 litrov vody. Na začiatku je to tuhé, nedá sa liať, ale po 2 týždňoch to v boxe zredlo, je to ako kyslé mlieko. Miesto aviváže dávam 2 polievkové lyžice octu a esenciálny olej. Bielizeň je mäkká a voňavá, zároveň ocot čistí práčku od zbytkov mydla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Já mám ocet s EO místo aviváže taky ráda.

      Vymazat
  3. Ahoj, při jaké teplotě se prací gel rozpustí? Tj. stačí prát na 30 stupňů?

    OdpovědětVymazat