středa 8. října 2014

Dětský ochranný krém - proti opruzeninám

Dětská pokožka je velmi citlivá a jemná a hlavně v období, kdy děti nosí pleny, se mohou vyskytnout opruzeniny. Tento krém je dostatečně jemný, respektuje jemnost a citlivost dětské pokožky a díky obsahu oxidu zinečnatého pokožku jemně vysušuje a celkově jí ozdravuje. Zinek oxid je ingredience, kterou naleznete ve všech komerčních produktech na dětské opruzeniny (krémy i zásypy). Foto je ilustrační, krém bude hutnější konzistence, bude mít bělavější barvu, ale bude záležet, zda použijete macerát nebo čistý olej - viz níže uvedený recept :)



Recept


20 g měsíčkového olejového macerátu (pokud nemáte, použijte meruňkový olej)
50 ml Evian
10 g oxidu zinečnatého
0,5 ml vit. E
variantně 10 kapek levandule 
konzervant

Mimo to budete potřebovat:
2 misky
kapučínovač
mini metličku
váhu
líh na dezinfekci
100 ml dózu

Ze všeho nejdříve veškeré nádoby a nářadí vydezinfikujte vysokoprocentním lihem. Do jedné misky poté odměřte macerát (olej), máslo a emulgační vosk, do druhé misky dejte  minerální vodu Obě misky vložte do vodní lázně.



Počkejte, dokud se emulgační vosk zcela nerozpustí.


Poté vlijte vodu do oleje, ihned přidejte oxid zinečnatý, promíchejte metličkou aby se zinek  zapracoval do ještě nezhoustnuté emulze (opatrně, je to prášek) a pak míchejte, zprvu kapučínovačem, poté metličkou.

Nakonec přidejte vitamín E, konzervant a variantně levanduli, která působí proti svědění pokožky a má léčivé (hojící) účinky.

Hotový krém přendejte do dózy a označte datum výroby nebo spotřeby. Pokud používáte konzervant, vydrží vám nejméně 3 měsíce. Pokud chcete variantu bez něj, skladujte krém v ledničce a měli by jste ho do 1 měsíce spotřebovat (raději si vyrobte poloviční dávku). Zinek by ale měl krém udržet i bez konzervace. 

Díky obsahu oxidu zinečnatého, který má výrazné  antiseptické, antibakteriální a ochranné vlastnosti, je krém nejen ochranný, ale i léčivý (pozor, krém zanechává bílý film, stejně jako Rybilka a jiné obdobné komerční produkty). 

Vezměte ale v potaz, že každý jsme originál a tento krém nemusí vyhovovat všem a doporučuji provézt test kožní snášenlivosti (máznout trochu na zápěstí a počkat 24 hodin, zda pokožka negativně nereaguje). V receptuře ale není nic, co by měl dětské pokožce vadit.

Jen pro dokreslení situace uvádím složení Rybilky:

Složení: Rybí olej, Mandlový olej, Oxid zinečnatý, D-panthenol, Tocopheryl (Vitamín E + kyselina octová), Lanolin, Petrolatum, Aqua.

Aktivní látky jsou oxid zinečnatý, panthenol - uklidňuje (stejně jako levandule) a vit E. Co dodat. Myslím si, že můj krém Rybilku  100% nahradí :)

4 komentáře:

  1. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, proč se tam dávají 2 emul.vosky? A jestli je možné, že bych místo těchto 2, dala jen GSC? Akorát nevím, kolik bych ho pak měla dát, aby se mi neoddělovala voda. Mám to pro kamarádku, která si potrpí na všechno, co se týká dítěte (její 1), speciální a téměř dokonalé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to kvůli pocitovým vlastnostem. Koemulgátory obecně krémy zjemňují, dodávají jim takový hebký ocásek. Samotný použít můžete, jen ho zvyšte o ony 3 g. Já sama za sebe bych tam ale koemulgátor dala, klidně cetyl nebo cetearyl

      Vymazat
  2. Děkuji za odpověď. Vyzkouším asi oboje varianty a tu "horší" si nechám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    krém jsem se pokoušela vyšlehat, ale kapucínovač vůbec v houstnoucí konzistenci nefungoval. Metličkou to šlo, ale ve finále když krém lehce ochladl, srazil se mi. Nevíte, čím to je?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat