středa 24. září 2014

Zápisky z dovolené

Letos jsme se, stejně jako loni, vydali do letoviska v Brele, která je 12 km od města Makarská v Chorvatsku. I letos jsme se k moři vydali v září,  důvodů je hned několik. 

Důvod první

Brela má jedny z nejčistších pláží z celého Chorvatka. Navíc zde není nutnost nosit gumové boty do vody - tedy pokud vám nevadí kamínky, protože ježci jsou v dostatečné vzdálenosti od břehu.

Důvod druhý

V září je v Brele pohoda. Málo turistů, v kavárnách je vždycky místo k sezení, pláže nejsou přeplněné a ceny za ubytování jsou nižší než v sezóně.


Důvod třetí

Strategické místo. Apartmán je blízko u pláže, což u malého dítěte oceníte. Mami, já chci sušenku, mami, já chci pití (samozřejmě že jiné, než máte s sebou). No a já si na pláž nosím kafe ve velkém hrnku :). Blízkost u pláže oceníte, i když jsou apartmány jednou tak drahé v porovnáním s apartmány umístěnými o ulici výše.

Důvod čtvrtý

Podél moře je několikakilometrová promenáda, která vás dovede například k Brelskému kameni, nebo do města Baška, kde je hezký přístav a v noci to tam více žije (pro příznivce nočního života).

Důvod pátý

V blízkosti je docela dost zajímavých míst. Omiš 20 km, kde si můžete půjčit za 200 kun půjčit loďku a projet se po řece Centina, nebo Split 50 km, který je proslulý starým palácem, místními trhy (mají zde za výbornou cenu čerstvá granátová jablka, fíky a neuvěřitelně sladké hroznové víno). My jsme letos navštívili mořské akvárium ve Splitu. Cenově se vstupné vyrovná tomu v Pražské tržnici, ale uvidíte zde takové ryby, které jste určitě ještě neviděli. Zážitkem je potom akvárium s rejnoky, kteří jsou evidentně zvyklí na lidskou společnost, protože na pleskání do vody reagují připlutím a nechají se dokonce pohladit.

Důvod šestý

Prostě to tu mám ráda.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat