středa 3. září 2014

Masti - výroba podle mé maličkosti

Mnoho lidí se mě ptá, jak vyrábím masti. Je několik způsobů, jak masti vyrábět, nicméně mně se osvědčil následující a to hned z několika důvodů. 



Tím prvním důvodem je to, že nepoužívám žádné průmyslově vyráběné základy, jakým je například vazelína, kterou považuji za "mrtvé" mazání. Tím druhým důvodem je to, že s výjimkou včelího vosku se snažím odmítat vše, co nepochází z rostlinné říše no a tím třetím důvodem je to, že věřím, že mast obsahuje velké množství cenných látek, které jsou získány tím nejšetrnějším způsobem. Uznávám, že můj proces je poněkud zdlouhavý, ale já ho nikomu nevnucuji a jen na každém z vás, zda ho zkusí :)

Fáze první - výroba macerátu

Dříve, než se pustím do výroby jakékoliv masti, musím získat základ, kterým je olejový macerát z příslušné bylinky (bylinky se mohou rovnou i nakombinovat). Já používám maceraci za studena, proto je proces jako takový zdlouhavý. Maceráty připravuji z "čerstvých" bylinek. Uvozovky jsou schválně, protože bylinky před macerací nechám jeden den ve stínu zavadnout. 
Dříve se mi někdy stávalo, že začal macerát "kvasit" a tímto způsobem jsem problém vyřešila.
Zavadnuté bylinky vložím do skleněné lahve a zcela je zaliji olejem lisovaným za studena. Bylinky musejí být úplně ponořené. Používám kvalitní slunečnicový olej nebo caprylis.  Bylinky maceruji v temnu po dobu 6 týdnů při pokojové teplotě. Poté, co je macerát hotový, ho přefiltruji přes plátno a uskladním v lednici. Maceráty jsou náchylné na oxidaci (snadno se kazí), proto je vhodné přidávat cca 0,5 % čistého vitamínu E. Z takto připraveného macerátu následně vyrábím masti.

Fáze druhá - výroba masti

Samotná výroba masti je pak už několikaminutovou záležitostí. Budete potřebovat jen macerát a včelí vosk - nic víc, nic míň. Vzhledem k tomu, že netuším, kdo jakou konzistenci preferuje, připravila jsem vám ilustrativně tři poměry, aby jste měli představu, jak ovlivňuje množství vosku v oleji hotovou konzistenci. Do hotové masti jsem vždycky dloubla prstem, aby byla alespoň trochu vidět konzistence masti při pokojové teplotě (22°C)


První mast je vyrobená v poměru 1:9, jinými slovy na 1g včelího vosku 9 g oleje. Výsledek je hodně mazlavý, při vyšší pokojové teplotě se bude mast rozpouštět.


Druhá mast je vyrobená v poměru 2:8, jinými slovy na 2g včelího vosku 8 g oleje. Docela dobrý poměr, mast vydrží hezky pohromadě i kolem 25°C.


Třetí mast je vyrobená v poměru 3:7, jinými slovy na 3 g včelího vosku 7 g oleje. No tak tohle je už trochu jako tužší tělové máslo, ale je to výborný poměr pro mast, kterou si třeba chcete vzít s sebou k moři a nalijete jí do balzámové trubky.

No a tady máte všechny konzistence pěkně vedle sebe.



Postup byl samozřejmě u všech "mastí" stejný - vosk a olej jsem vložila do misky a rozehřála ve vodní lázni. Ihned po roztavení vosku jsem směs promíchala a nalila do misky. Takhle jednoduché to je :). 
Znovu připomínám, že takto si masti připravuji já, konkrétně používám upravený poměr 1,5 g vosku na 8,5 g oleje (macerátu). Jak to dělají ostatní je jen na nich :) Hotové masti skladuji při pokojové teplotě, nicméně musím dodat, že si takto dělám vždycky jen malé množství. Výhodou tohoto způsobu je navíc i to, že mast mohu "vytunit" přidáním jakéhokoliv esenciálního oleje. 

Jak vyrábíte masti vy? Pochlubte se se svými zkušenostmi.



inzerce

2 komentáře:

  1. Prosím ta ten pomer co si tam napísalal to je na masticku vo velkosti 30 ml?
    Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, je to poměr. Na 30 ml masti je to třeba vynásobit 3. Tedy ono toho bude o trošku víc, cca 33 ml, protože oleje jsou lehčí než voda.

      Vymazat