pátek 26. září 2014

Hydratační krém pro problematickou pleť

Tento krém jsem vyrobila sama pro sebe, protože se občas potýkám s nedokonalostmi pleti. Navíc nyní, při "konzumaci" antibiotik, se mi rapidně zhoršil stav pleti, proto jsem byla nucena dočasně vyměnit své osvědčené krémy. Recept obsahuje dost nezvyklých surovin, proto se budu snažit i osvětlit význam použitých surovin.




Recept


4 g caprylisu
3,5 g lískooříškového oleje
2,5 g emulgátoru Olivoil
32 ml řebříčkové vody
48 kapek algo zinc
1 g erythritolu
1,5 g calamine powder
9 kapek EO niaouli
10 cosgard nebo jiný konzervant

Postup

Připravte si vodní lázeň, dvě misky, kapučínovač, metličku o lahvičku s pumpičkou o obsahu 50 ml. Nádoby a nářadí vydezinfikujte. Do jedné misky odměřte caprylis, olej a emulgační vosk. Do druhé misky odměřte řebříčkovou vodu, erythritol a calamine powder. 


Obě misky vložte do vodní lázně a počkejte, dokud se emulgační vosk nerozehřeje. Poté vmíchejte vodní fázi do olejové. Vodní fázi je nutné před vmícháním do olejové promíchat, protože jinak zůstane calamine na dně misky. Jakmile vmícháte vodní fázi do olejové, použijte kapučínovač na rychlé vytvoření emulze. Metličkou krém poté domíchejte, aby nebyl příliš napěněný od kapučínovače. Chladnutí krému můžete urychlit ve větší misce s ledovou vodou. Na závěr do krému vmíchejte algo zinc, niaouli a cosgard.


Hotový krém má mírně narůžovělou barvu díky calamine, dobře se roztírá, zanechává pokožku dobře hydratovanou a výrazně voní po řebříčku.


Erythritol

Erythritol je sladidlo, které se používá jako přírodní náhražka cukru. Má stejnou strukturu jako cukr krupice a mimo "sladkých" vlastností má i úžasné kosmetické vlastnosti. Při jeho dlouhodobém používání výrazně hydratuje pokožku (míra hydratace se zvýší až o 27%). Více se o této  
surovině můžete dočíst zde.

Calamine powder

Calamine je směs oxidu zinečnatého a oxidu železitého, který mu propůjčuje růžovou barvu. Je součástí hlavně dětských zásypů a dětských krémů, protože má výrazně zklidňující vlastnosti (jakékoliv podráždění od slunce, vyrážky, bodnutí hmyzem) a antiseptické účinky. Koupit ho můžete třeba na Amazon nebo eBay a na anglických webech.

Algo zinc

Jedná se o výtažek z mořských řas a  síranu zinečnatého. Má výrazné antibakteriální, protizánětlivé a uklidňující účinky. Koupíte ho na francouzských stránkách.

Niaouli

Esenciální olej jednoho druhu čajovníku. Mně osobně klasické tea tree moc nevoní, proto používám právě tento EO, který má téměř shodné vlastnosti a není tak aromatický.

4 komentáře:

  1. Dobrý den, myslíte, že by bylo možné ten calamine powder nahradit něčím jiným nebo smíchat si doma vlastní? a ten algo zinc nahradit algoboostem, který se dá u nás koupit? Samozřejmě myslím. aby to byl stále krém pro problematickou pleť :-) Jinak moc děkuji za rychlé vyřízení objednávky, váš blog je moc fajn a je mi velmi sympatický, taky si ujíždím na všemožném domácím tvoření, vaření, míchání, šití atd. Mějte se krásně. Jana Majkusová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. calamin klidně nahraďte oxidem zinečnatým a algo zinc pak klidně můžete vynechat. Pokud přidáte dvě kapky rozmarýnového extraktu, tak jen dobře :) Krém na problematickou pleť to bude určitě také :) I Vám Jano krásný den. A děkuji :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, mohla byste mi prosím poradit, kdekonkrétně koupit algo zinc? Nemůžu se nějak orientovat, mám problemtickou pleT a ráda bych v krému měla vše,jak má být :-)Děkuji moc, terezas87@seznam.cz

    OdpovědětVymazat