pondělí 1. září 2014

Pleťový krém pro zralou pleť

Dneska jsem se vrhla na svoje první video na téma výroby pleťových krémů. Doteď se mi mrška ukládá, takže mám alespoň čas vám popsat výrobu krok za krokem. Přidám i pár foteček a snad nakonec i to video. Protože jsem ale stále ve stavu "nefungujícího PC", bude video nesestříhané a pouze s úvodními a závěrečnými titulky. Střihový program mi na mém dědečkovi noťasovi nefunguje a Movie Creator se mi 4x seknul, takže jsem jakékoliv úpravy vzdala.


Tak a teď k výrobě vlastního krému. Pleťový krém, který zde popisuji, je určený pro zralou pleť a vyráběla jsem ho pro svou tchyni. Je to docela vymazlený recept, který jsem "sestavila" sama a soudě podle opakované kladné odezvy se mi povedl.




Co budete potřebovat?  Aneb bez toho to prostě nepůjde

Bez následujících věciček se prostě neobejdete. Suroviny  musíte v něčem smíchat, někde rozehřát, do něčeho nalít a něčím zamíchat. Většinu z toho určitě doma máte, ale pro jistotu...


  • 2 misky
  • váhu setinkovou, bohužel ta kuchyňská vám pár gramů nezváží
  • kádinku s ryskami
  • pánev na vodní lázeň
  • metličku
  • kapučínovač
  • stěrku
  • 50 ml dózu
  • líh na dezinfekci
  • spoustu papírových utěrek
  • chuť začít


Receptík 

Olejová fáze
5 ml Jojobový olej 
5 ml olej z granátového jablka 
5 ml švestkový olej
4 g emulgační vosk
Vodní fáze
15 ml růžová voda
15 ml minerální voda (Evian, Vitel, kojenecká)
Aktiva a spol.
1 ml extraktu z orchidee
5 kapek růže damaškové
10 kapek cosgard - konzervant





Tak suroviny máte a teď co s tím. Do jedné misky odvažte emulgační vosk a přidejte všechny oleje. Do druhé misky odměřte růžovou a minerální vodu a obě misky vložte do vodní lázně. Teď už je jenom třeba počkat, až se vosk rozpustí. Vodní lázeň je třeba hlídat, voda by neměla vřít, pouze jemně perlit. Pokud to vosku trvá (myslím to rozpuštění), vyjměte misku s vodou dříve (ve chvíli, kdy se začnou objevovat naspod bublinky). U mnoha receptů najdete přesnou teplotu, ale určitě to zvládnete i bez toho. Důležité je to, aby byl vosk úplně rozpuštěný.


Po rozpuštění vosku misky vyjměte z vodní lázně a nalijte vodní fázi do olejové. Teď už budete jenom míchat. Pro usnadnění práce je dobré mít kapučínovač, protože ten urychlí vytvoření mléčné emulze. Jak bude směs chladnout, bude postupně  houstnout. Pokud není vaším cílem vyrobit místo krému pěnu, pak míchání dokončete metličkou. I s metličkou od samého začátku krém umícháte, jenom vás bude bolet ruka :). Aby jste celý proces urychlili, doporučuji si k ruce vzít větší misku se studenou vodou a krém vymíchat v ní.

Takhle bude vypadat obsah misky  po usilovném míchání. Krásný krém, který je připraven pro poslední fázi, a to přidání aktivních látek a konzervantu. Na závěr přimíchejte extrakt z orchidee - volitelné, můžete použít jakýkoliv extrakt z bylinek, nebo prostě tuto složku vynechte. Potom kápněte esenciální olej a na závěr konzervant. Pokud budete krém skladovat v ledničce, tak konzervant můžete úplně vynechat.Počítejte ale s tím, že krém bude náchylný na všechny možné bakterie a může se zkazit. 


Na samotný závěr nezapomeňte dózu označit etiketou a vyznačit datum spotřeby. S cosgardem vám krém vydrží  v koupelně na polici 3 měsíce i více, bez konzervantu tak  1 měsíc a doporučuji skladovat ho v ledničce.


Co říci závěrem? Video se mi uložilo - bez titulků, takže ho vložím  opravdu "in natura". Doufám, že se mi nebudete smát, na druhou stranu to neuvidím, tak mi to vlastně může být jedno. Pokud se vám příspěvek líbil, nezapomeňte ho sdílet, laikovat a já nevím co ještě. Připojte se také k odběru novinek, protože příspěvky se budou množit jako houby po dešti.

Tak přeci jenom, video je na světě, ale kvalita...



Kde koupíte suroviny

oleje včetně esenciálních, vosky atd.  zde, pokud jste z USA nebo Kanady zde, bratři Slováci třeba zde :)


dózy a balzámové trubky zde, pokud jste z USA nebo Kanady zde nebo zde
Už jste krém zkusili vyrobit? Napište mi, jak to dopadlo a podělte se o své zkušenosti. 


Žádné komentáře:

Okomentovat