pátek 29. srpna 2014

Levandulový tělový balzám

Balzámy na tělo jsou tak úžasným způsobem, jak vyřešit problémy s extrémně suchou pokožkou. Někomu možná nebude vyhovovat konzistence, protože balzámy jsou složené jen z rostlinných másel a olejů, na druhou stranu ale nepotřebují žádné konzervanty a přesušenou a popraskanou pokožku dokáží skvěle hojit a zvláčňovat. 


Co budete potřebovat?  Aneb bez toho to prostě nepůjde

Bez následujících věciček se prostě neobejdete. Suroviny musíte v něčem smíchat, někde rozehřát, do něčeho nalít a něčím zamíchat. Většinu z toho určitě doma máte, ale pro jistotu...

misku
váhu
dózu 200 nebo 250 ml
pánev na vodní lázeň
metličku

Receptík 

  30 g   kakaového másla
120 g   bambuckého másla
  30 ml jojobového oleje
  30 ml mandlového oleje
5 kapek vitamínu E 

Levandulově květinové aroma
20 kapek EO levandule  
  5 kapek EO kadidlo
  2 kapky EO palmová růže
  2 kapky EO geránium

Levandulově kořeněné aroma
20 kapek EO levandule 
  4 kapky EO pačuli
  4 kapky EO santalové dřevo
  2 kapky EO cedr 

Tak, suroviny máte na stole a co teď s tím budete dělat. Másla a oleje dejte do misky, nejlépe nerezové, a vložte do vodní lázně. Nesmí vřít, jen hezky perlit. Počkejte, dokud se vše nerozpustí. Poté vyjměte misku z vodní lázně - opatrně, nespalte se - a přidejte zvolenou směs esenciálních olejů. Klidně použijte jiné směsi, například pomeranč je úžasný v kombinaci s gerániem :). Promíchejte a naplňte do připravené dózy. Balzám můžete nechat ztuhnout v ledničce, ale skladovat ho můžete při pokojové teplotě, kde vám vydrží 6 měsíců. Pokud si dáte práci, můžete balzám vyšlehat do nadýchané konzistence, nejlépe v další misce s ledovou vodou. Připravte se ale, že je to zdlouhavý proces. Já sama jsem lenivá, takže balzámy neprošlehávám :).

Balzám na tělo je  dalším úžasným a hlavně rychlým dárkem pro vaše blízké, na kterém nemůžete nic zkazit. 

Už jste balzám na tělo vyrobili? Pochlubte se :)


3 komentáře:

  1. Dobrý den, Míšo,
    mám na Vás dotaz :) Tento balzám jsem si vyrobila. Pokud ho nechám ovšem volně v koupelně (netopí se zde), má tekutou formu. To mi příliš nevyhovuje. Pokud ho uložím do ledničky, ztuhne na kámen :) Nemáte nějakou zkušenost, jak to udělat, aby to bylo něco mezi? Ještě je třeba říci, že jsem tedy místo kakaového másla použila kokosový olej. Poměry jsem zachovala. Co třeba přidat trošku včelího vosku? Děkuji za radu a hezké dny! Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je tím kokosákem. Kakaové máslo je hodně tuhé. Jediná možnost je opravdu přidat včelí vosk, cca 10 - 15 g. A omlouvám se za pozdní odpověď. U starších příspěvků to tak nějak nestačím sledovat :)

      Vymazat
    2. Děkuji! To jsem ráda, že uvažuju dobře :) Mějte se hezky, V.

      Vymazat